Я відключила телефон після дзвінка дочки і не брала слухавку три дні. Невже моя дочка не розуміє? Чи маю я все-таки заплатити зятю за поїздку? Що ви думаєте?

Одного разу моє життя здавалося неможливим. Чоловік і свекруха у всіх своїх бідах звинувачували мене. Я забрала доньку до рідного села, де залишилася тільки моя майже 90-річна бабуся. Я залишила з нею десятирічну доньку та вирушила на заробітки. Нам не вистачало грошей навіть на хліб. В Англії я прожила понад двадцять років, і мені пощастило, що весь цей час я мала стабільну роботу. Господар ферми був добрий і дозволив моїй дочці залишатися на канікулах. Нині моя дочка вже доросла. Вони з чоловіком живуть у будинку моєї бабусі, який ми розширили. Вони займаються транспортним бізнесом, почавши з моєї допомоги у купівлі першої вантажівки.

Зараз у них три вантажівки та кілька автобусів для перевезення людей Україною. Живуть вони добре. Приїжджаючи додому на місяць, я дуже хотіла побачити тітку у Києві. Попросила зятя підвезти, щоб уникнути численних пересадок. “На маршрутці дешевше”, – сказав він, – “сімсот гривень в один бік! А от якщо я вас відвезу, то це вже три тисячі”. Він порахував бензин і свою “роботу” в 3000. Я думала, він жартує, але він був серйозним. Розповіла я про це доньці, чекаючи, що вона зрозуміє і, можливо, присоромить чоловіка. Але вона підтвердила його слова та порадила маршрутку. “А чи не міг би він свекруху безкоштовно відвезти?”, – Запитала я. “Як?” – здивовано відповіла вона, ніби й справді цього не розуміла. Незабаром я повернулася до Англії, відчуваючи гіркоту. Вже за кілька днів мені зателефонувала дочка:

Advertisements

 

“Мамо, нам терміново потрібна твоя допомога. Вантажівка зламалася, і нам потрібно багато грошей на ремонт. Коли я зможу отримати переказ?” Я сказала, що не можу допомогти, бо мені потрібні гроші на заплановану поїздку до Києва за два місяці. Вона не зрозуміла. “Мамо, до Києва? Ти знову їдеш до тітки? Коли я зможу отримати гроші, скажи мені, будь ласка?” Я відключила телефон і не брала слухавку три дні. Невже моя дочка не розуміє? Чи маю я все-таки заплатити зятю за поїздку? Що ви думаєте?

Advertisements