Для безпеки я вирішила залишити своє золото свекрусі, коли я попросила повернути їх, вона сказала, що кожного разу, коли йшла на весілля, брала їх у подарунок замість грошей.

Переїхавши до села після заміжжя, я жила під одним дахом з батьками чоловіка. Життя там здавалося простим і неквапливим, але через кілька років ми з чоловіком вирішили спробувати свої сили в місті. У день прощання, щоб не перейматися збереженням своїх прикрас в орендованій квартирі, я залишила все своє золото свекрусі. Час минав, і через 6 років обставини змусили нас повернутися назад у село. Я знайшла там роботу, і одного разу, бажаючи надіти свої прикраси на майбутнє свято, звернулася до свекрухи з проханням повернути їх.

Її відповідь приголомшила мене: — Щоразу, коли я ходила на якесь весілля, то дарувала твої прикраси замість грошей, — сказала вона спокійно. — У мене не було грошей, тож іншого виходу не було. Я стояла перед нею, вражена її відвертістю. — Але як ви могли так вчинити? Це були мої прикраси, мої скарби… — Я думала, що ти не повернешся. А прикраси були у нагоді. Ти ж знаєш, як у нас тут заведено — все для сім’ї. У цей момент мені хотілося заперечити, захистити своє право на особисте, але я промовчала.

Advertisements

 

Сварка з неписьменною, але підступною жінкою не обіцяла жодної користі. Але пізніше я побачила свої золоті прикраси на дочках свекрухи та її онуках. Вони блищали на сонці так, як колись блищали на мені. Це було боляче. Але я намагалася не думати про втрачене завдяки тому, що хоч намисто, подароване мною мамою, залишилося зі мною. Цей досвід став для мене жорстоким уроком про довіру і сімейні цінності, який я точно тепер запам’ятаю на все життя.

Advertisements