Мене звуть Марина, мені 47 років, і я хочу, щоб ви допомогли мені порадами та підтримкою.

Мене звуть Марина, мені 47 років, і я хочу, щоб ви допомогли мені порадами чи підтримкою. Я заміжня вже 27 років, мій день починається з приготування їжі, прибирання будинку і закінчується так само. Мій чоловік вимагає смачної їжі, щоб вона була обов’язково м’ясною, його робочий одяг потрібно прати щодня, тому що він працює на будівництві. Я ледве встигаю все це робити, а тоді вже й день добігає кінця. Моє життя минає, і я не отримую від цього жодного задоволення. Ранок. Я стою на кухні, перевертаючи котлети на сковороді, коли до кімнати заходить чоловік. – Доброго ранку, – каже він, підходячи до столу і сідаючи.

– Що у нас сьогодні на сніданок? – Котлети та картопляне пюре, – відповідаю я, посміхаючись через силу. Він киває та відкриває газету. – Я подумала, може, сьогодні ми замовимо вечерю? – обережно пропоную я, знаючи, що його відповідь, швидше за все, буде негативною. – Марино, навіщо витрачати гроші на їжу, яку ти можеш приготувати сама? – Роздратовано відгукується він. – Мені потрібна домашня їжа. Увечері, коли він йде у ванну, я сідаю за стіл і починаю плакати. У цей момент лунає дзвінок телефону. Це моя подруга Ольга. – Привіт, Марина! Як справи? – Запитує вона з життєрадісним тоном. – Олю, я просто не можу більше, – схлипую я. – Я втомилася, не знаю, як змінити своє життя. Щодня одне й те саме: готування, прибирання, прання. – Мариночко, ти не одна. Ми з дівчатами давно помічаємо, що ти змучена. Може, тобі варто поговорити з чоловіком? – пропонує Ольга.

Advertisements

 

– Я пробувала, але він не розуміє, – зітхаю я. – Йому важливіше смачна їжа та чистий одяг. – Тоді спробуй знайти час для себе. Може, почати з малого: вийди на прогулянку, почитай книгу, займися чимось, що тобі подобається. Ти маєш право на відпочинок та задоволення, – м’яко каже вона. Після цієї розмови я вирішила спробувати. Наступного дня, коли чоловік пішов на роботу, я одягла зручні кросівки та вийшла на вулицю. Свіже повітря наповнило мої легені, а сонячне світло зігріло душу. Я зрозуміла, що можу і маю знайти час для себе. Увечері, коли чоловік повернувся додому, я зустріла його з посмішкою. – Сьогодні я приготувала суп і гуляш, – сказала я, і додала, – А завтра ми замовимо піцу. Я заслужила на вихідний. Чоловік здивовано підняв брови, але нічого не сказав. Я зрозуміла, що це лише початок, але вже відчула полегшення. Це був перший крок до зміни мого життя.

Advertisements