Одного разу до нас додому увірвався батько мого чоловіка і сказав, що буде жити тут. Я зателефонувала чоловікові — він сказав, що зараз приїде особисто розбиратися

Разом зі свекром, який нарешті нагулявся, в мій будинок прийшов Домострой. Всього на один день, але мені вистачило. У вільне плавання, статут утримувати дружину і двох дітей, батько сімейства кинув 9 років тому. Моєму чоловікові тоді було 17, його молодшій сестрі — 15. Мало того — він забрав у сім’ї житло, залишивши їх на вулиці в буквальному сенсі слова. Свекруха з дітьми була прописана у своєї матері, там же вона брала участь в приватизації. Але жити там було ніде — дві її сестри з сім’ями і дітьми плюс їх мама в трикімнатній квартирі. І ділити квартиру їй совість не дозволила. Свекруха орендувала житло. Її старший син пішов працювати, закінчивши 11 класів. Освіти він так і не отримав. Зовиця в 19 років вискочила заміж і переїхала до чоловіка. Дзвонить раз на рік і все. А Даня так і залишився жити з мамою. Коли ми познайомилися, він постійно працював. Ми з’їхалися: я переїхала до них в знімну квартиру. Мій тато, дізнавшись про ситуацію в родині обранця, подарував мені на весілля будинок. Невеликий, але двоповерховий, з усіма зручностями і маленьким ділянкою, головне — в межах міста. Я забрала з собою і свекруху: відносини у нас прекрасні були. До недавніх пір.

Ми всі працюємо, гроші не ділили, з покупкою продуктів все нормально було. Побутових сварок не було: хто вдома, той і готує, коли все з’їли. У плані прибирання теж в порядку. Свекруху я дуже поважала. Та й вона, переїхавши в будинок, заспокоїлася. В орендованій квартирі вона жила, як на пороховій бочці, постійно переживаючи — а раптом виселять. Переїхавши, вона взялася за ремонт своєї кімнати з великим ентузіазмом. Завела кота, запитавши дозволу. Обживалась і сяяла від щастя. До нас вона не лізла, навпаки, постійно говорила Дані, що йому пощастило з дружиною. Батько Дані заявився до нас півроку тому. Його свекруха привела. Вони випадково зустрілися, він поплакався про свою нелегку долю: жінка, до якої він пішов, виявилася підступною жінкою. Ласкавими вмовляннями і обіцянками вона вмовила його продати квартиру. Свекор оплачував навчання в інституті її дитині, купував різні матеріальні блага, зробив ремонт у її квартирі. Але казка тривала недовго.

Advertisements

Скінчилися гроші — став не потрібен. Роботу, бідолаха, знайти не зміг, перебивався випадковими заробітками і жив по друзях-знайомих. Як на мене — він отримав те, що хотів. Проміняв свою сім’ю на ліву тітку, вклався в її дитини, хоча міг би і про своїх дітей згадати. Загалом, за що боровся … А ось серце її розтануло. Як вона, ніяковіючи, сказала — нахлинули колишні почуття. Цей … чоловік сидів на дивані і потягував каву з моєї гуртки, загорнувшись в халат чоловіка. — Ти що, господиня? — гидливо скривившись, запитав він. — Я господиня. А ти хто? — тицьнула я йому у відповідь. — Давай-но я тебе відразу на місце поставлю? Слухай сюди, господиня! Я — батько твого чоловіка і неповаги я не потерплю, зрозуміла? Я розсміялася. Сидить щось в моїй вітальні і ще буде мене на місце ставити? Чудеса! — Дядя, давай, збирайся звідси. Тут не богадільня, убогим не подають. Я пройшла повз і піднялася в нашу кімнату, по дорозі дістаючи телефон. Я поскаржилася чоловікові на присутність його батька. Чоловік був зі мною солідарний: гнати в шию нахабу.

— Я приїду, сам його виставлю. Ти будь акуратніше, він ще той фрукт. — попередив мене Даня. Я не стала переодягатися. Думала — зателефонувати татові, щоб допоміг, якщо що. Але додумати мені не дали — свекруха прийшла. Вона впала мені в ноги і попросила не руйнувати її щастя. — Я стільки років чекала, поки він одумається і до нас повернеться. Ти не можеш його вигнати! Він хороший, чесно! Якщо ти його виженеш, я піду з ним! Я оніміла. Є такі — всепрощающі жінки. Але щоб настільки? Я твердо сказала свекрусі, що терпіти його в будинку я не маю наміру. Даня приїхав через кілька годин. Його татко за цей час встиг дістати мене остаточно. І будинком-то він тепер буде розпоряджатися, як старший в сім’ї. І син-то його не вижене, він же його в повазі до старших і в повазі до батька виховав. І я вся така погана, повинна бути щаслива, що мене прийняли в таку сім’ю. — Ти зрозумій, ти тут ніхто! Чоловік всьому голова. Ти мовчки готуєш їжу і народжуєш дітей. Я, як батько родини, маю повне право тебе навіть висікти за непослух. Ось так заявочки. Дані я зраділа. А вже тому, як його папанька вилетів з нашого будинку — я зраділа подвійно. Заспокоївши свекруху, ми з Данилом пішли проводити інвентаризацію. І не дорахувалися деяких речей і грошей.

Заява в поліцію, суд. Термін, навздогін умовного, на якому, як виявилося, знаходиться мій свекор, — вийшло кілька років на державному забезпеченні. Все добре закінчилося? Так як би не так. Свекруха постійно плаче і осудливо на нас дивиться. Вона б з’їхала, але тоді доведеться орендувати житло і у неї не буде грошей на передачки для улюбленого колишнього чоловіка. А ще вони знову вирішили одружитися, там, в колонії. І тепер свекруха збирає гроші, хоче влаштувати майбутньому чоловікові справжнє свято. Зі мною і сином вона розмовляє крізь зуби. Ми ж посміли засадити її ненаглядного. А я не розумію: ну, як можна пробачити те, що зробив свекор? Як? Він зрадив, а потім виставив свою сім’ю на вулицю! Залишив би житло дітям, як нормальна людина. Було б куди повернутися. А так ні. Фу просто. Свекруха закреслює в календарі дні до наступного побачення. На холодильнику висить досить довгий список з потребами свекра. Потихеньку звідти викреслюється те, що вже куплено. Продукти додому вона не купує. Чи можна як-небудь поставити їй мізки на місце? Та й адекватна свекруха мені подобалася більше

Advertisements