Пам’ятайте леге ндарну Настю Овчар, яку всім світом ряту вали від опі ків. Подивіться, як вона виrлядає сьогодні. ФОТО

Дівчинка, яка в 2005 році, отримавши смертельні опіки, винесла з палаючого будинку молодшу сестру, відзначила 18-річчя.Цю пожежу і відважну дівчинку з маленького хутора Воронцівка в Харківській області, яка винесла з охопленого вогнем будинку свою 2-річну сестричку, пам’ятає вся Україна. Настя Овчар отримала сильні опіки і опинилася між життям і смертю. За порятунок Насті боролися кращі лікарі України та Бостона.«Не знаю, як склалося б моє життя, якби не пожежа, — каже Настя Овчар. — Але я жодного разу не пошкодувала про те, що врятувала сестричку ».

Advertisements

Березень 2005 року. П’ятирічна Настя і дворічна Люся залишилися вдома самі. » В хаті було холодно, і я вирішила розтопити піч, — розповіла Настя Овчар через кілька років після трагедії. — як це робиться, я, звичайно, не знала. Але бачила, як батьки кладуть дрова, запалюють сірник. Не могла навіть подумати, що може статися щось погане. Чиркнув сірником — і раптом загорілася сама ».

Вогонь потрапив на одяг, який почав буквально плавитися на мені. Зізнаюся чесно, в той момент я навіть не могла зрозуміти, боляче мені чи ні. В голові була тільки одна думка: «Люся! » Молодша сестричка спала, коли я, намагаючись загасити вогонь, почала бігати по дому. Одяг на мені горів, полум’я перекинулося на штори, ковдру, м’які іграшки, я хотіла загасити пожежу долоньками, але у мене нічого не вийшло. Вогонь розгорався все сильніше. І тоді я кинулася до ліжечка, в якій спала Люся.

Я ніколи не брала на руки свою молодшу сестричку. Батьки не дозволяли, боялися, що я випущу Люсю. В той момент я зробила це вперше. Десь впала палаюча дошка. Від диму вже неможливо було дихати. Але я йшла до виходу, несучи на руках Люсю. Коли вибралися з дому, сестричка прокинулася. Ми пішли до сусідів «.Про порятунок цієї дівчинки можна було б зняти повнометражний художній фільм. Лікарі говорили про те, що дорога була кожна хвилина. В Україні юну героїню в той час могли і не врятувати, хоча медики зробили все, що від них залежало.

Завдяки щасливому випадку, у бізнесмена з Хмельницької області Віктора Вікарчука в американському Бостоні виявилися друзі, які допомогли організувати в США лікування Насті. Завдяки щасливому випадку, у президента Румунії знайшовся вільний літак, на якому дівчинку без зволікання змогли переправити через океан.Дивакуваті члени американського ордена Шрайнер в смішних головних уборах, які роз’їжджають на мало не іграшкових машинках, погодилися безкоштовно вилікувати Настю в своїй клініці.І незважаючи на те, що лікарі давали дуже мало шансів на одужання, Настя Овчар сьогодні святкує повноліття

Advertisements