Яким був новорічний стіл 40 років тому? Що їли на свято.

Я дивуюся, коли чую думки, що в СРСР жилося бідно. Звичайно, у всіх людей різна думка з цього приводу як щодо якості життя, так і щодо продуктів. Люди, які жили в той час досі не можуть дійти одностайної думки. Деякі нарікають на те, що тоді був найгостріший дефіцит у продуктових магазинах. Інші віщають зовсім протилежні речі. Вони згадують, що в холодильнику було багато смачної їжі, а на свята завжди готувалися апетитні страви.

Розсудити по справедливості важко. Багато залежало від регіону проживання тієї чи іншої людини. У кожному регіоні жилося по-різному. У деяких справді був брак певних продуктів, а в інших можна було придбати будь-які делікатеси того часу.

Advertisements

Свої найкращі молоді роки я прожила у Тюмені. Цей час припав на 60-ті роки ХХ століття. Ми з друзями в дитинстві сприймали виноград як заморський фрукт. Він був для нас тим, чим для нинішніх дітей є пітахайя, наприклад.

Потім ми із сім’єю перебралися жити на Кубань. Там з продуктами була інша історія. У цьому теплому краї росли різні фрукти та ягоди, яких не було у Тюмені та фінансове становище дозволяло їх придбати за доступною ціною. Наведу приклад, щоб ви розуміли. Прибиральниця заробляла близько сімдесяти рублів на місяць. Вартість ящика яблук складала всього один рубль. Хліб обходився радянським громадянам у 16 копійок.

На свята всі на столі мали схожі, але дуже смачні страви. До чаю купували тістечка чи торт. На гаряче господині ліпили пельмені власноруч і готували картоплю з м’ясною підливою. З алкоголю була горілка. Вона на той час коштувала три рублі. Також на стіл ставили ковбасу з сиром в одній тарілці, а в іншій шпроти. Якість ковбаси, гадаю, обговоренню не підлягає. Всім відомо, що тоді вона виготовлялася за стандартом натуральних продуктів. Це зовсім не та ковбаса, яку купують сучасні громадяни, причому за захмарними цінами.

Звичайно, стіл на Новий рік не обходився без салатів: шуба, олів’є та мімоза. Обов’язковою стравою на святі був м’ясний холодець. Можна зробити висновок, що новорічний стіл за часів СРСР був досить багатим. Подавали безліч смачних страв, усі наїдалися досхочу, а головне – готувалася їжа з продуктів відмінної якості.

Advertisements