“Батьку, сніг ще не розтанув, а ти вже перекопав увесь сад”, – зауважила я. Ця картина розривала мені серце, але я не знала, що робити.

“Батьку, сніг ще не розтанув, а ти вже перекопав увесь сад”, – зауважила я. Він з гордістю відповів: “Дар’я побачить все у Великодень і, можливо, передумає переїжджати до Італії назовсім. Подивися довкола, дочко, чого тут не вистачає твоїй мамі? У нас є дім, садок, і я завжди працюю”. Я відчула приплив жалості до нього. Я ніколи не розуміла, чому моя мати залишила такого відданого чоловіка. Тут у неї справді було все.

Потай я дізналася, що в неї є хтось в Італії, але не могла змусити себе розповісти про це батькові. Він був сповнений надій і займався городом, готуючись до її повернення. “Картопля, морква, цибуля, навіть огірки та помідори…”, – з ентузіазмом планував він, і його любов до моєї матері виявлялася в кожному пункті. Коли моя мама поїхала до Італії, тато, стоячи навколішки, відчайдушно намагався змусити її залишитися.

Advertisements

 

Незважаючи на те, що у неї було все – затишний будинок, любляча сім’я – її манило гламурне життя старої подруги по коледжу, яка знайшла багатство в Римі. “Не ревнуй, заспокойся”, – заспокоював він себе, – “багаті теж плачуть”, – жартував він, хоч гумор не приховував його болю. Нещодавно мама зателефонувала мені з Італії. Вона планувала повернутися до Великодня, щоб подати на розлучення. Я розривалася. Чи маю я підготувати батька до неминучого, чи дозволити йому дізнатися правду, коли вона приїде?

Advertisements