Свекруха постійно тиснула на мене, щоб я скоріше подарувала їй онука. Мені ця ситуація настільки набридла, що я вирішила провчити її.

Коли мені було 5 років, ми з батьками переїхали до столиці. Тут я закінчила школу, вступила до університету, вийшла заміж та здобула престижну роботу. Однак моє провінційне походження, як здавалося, завжди дратувало мою свекруху – Надію, що народилася і виросла в столиці. Оскільки я була молодшою невісткою, вона постійно обсипала мене непроханими порадами. На щастя, мій чоловік підтримував мене, щоразу перетворюючи спроби своєї матері на неефективні. Проте, вона мала постійну нав’язливу ідею: переконувати мене завести дитину. Цікаво, що вона ніколи не тиснула на свою іншу невістку – Євгенію,

 

Advertisements

чия родина була бездітною протягом семи років. Євгенія, що походила з корінних міських жителів, стояла на своєму, припиняючи будь-які подальші розмови про онуків. Євгенія якось поділилася зі мною побоюваннями Надії щодо моєї можливості мати дітей. Я була збентежена, але подякувала за отриману інформацію. Під час пасхальної церковної служби тітка мого чоловіка, почувши плітки, дала мені чергову непрохану пораду – звернутися за божественним втручанням для народження дитини. Ці слова зруйнували наш святковий настрій, що призвело до моєї різкої відповіді та нашого швидкого від’їзду. Останньою краплею стала зухвала заява Надії на вечірці з нагоди її дня народження, в якій вона запропонувала грошову винагороду тій невістці, яка першою народить їй онука.

 

Невдовзі після цих подій мені запропонували роботу в Ізраїлі. Ми з чоловіком з радістю погодилися, з нетерпінням чекаючи на зміни. Після повернення нас познайомили з малюком на ім’я Дімка – дитиною близьких друзів, яка незабаром мала стати нашим хрещеником. Скориставшись нагодою, ми з чоловіком пожартували над Надією , змусивши її повірити, що Дімка – наша дитина, підкресливши її непідготовленість до того, щоб стати справжньою бабусею: адже вона навіть не знала, як правильно тримати чи годувати дитину. Ця шарада тривала недовго, але піднесла їй гіркий урок. Через 9 місяців народився наш син Микита. При знайомстві з ним моя свекруха трохи завагалася, можливо, згадуючи попередній прийом, але одразу виконала свою частину “угоди” – подарувавши нам обіцяну суму.

Advertisements